NOVOSTI_stara

Resnicometer v boj proti lažem

Resnicometer v boj proti lažem

Iz ADRIA INFO sporočajo, da so se v novem projektu RESNICOMETER podali v boj proti lažnim informacijam v slovenski družbi.

Nedavna raziskava družbe za spremljanje in analizo medijev Press Cliping je pokazala, da se besedna zveza "fake news" v slovenskih medijih pojavila vse bolj pogosto. Koliko je med vsemi objavljenimi novicami lažnih, pa ni znano, so nedavno preko sporočila za javnost sporočili iz omenjene družbe.

"V boju proti lažnim informacijam v slovenski družbi smo v uredništvu ADRIA INFO zagnali projekt Resnicometer, ki bo preverjal informacije in novice, objavljene preko družbenih omrežjih ali medijev.

Namen projekta ni izpostavljati ali spraviti na slab glas tistih, ki v javnosti ne nujno govorijo resnice. S projektom si prizadevamo dvigniti nivo kulture komuniciranja, saj bo večina ljudi po tem, ko bo vedela, da se njihove izjave lahko analizirajo, bolj previdna pri izboru svojih besed. Ključno vlogo bodo igrali tudi poglobljeni tematski članki, s katerimi bomo bralce poučevali o prepoznavanju lažnih novic ter o razlikah med poročanjem in komentiranjem ter posledicah širjenja lažnih novic. V projekt želimo vključiti tudi zgodbe ljudi, ki so jim lažne novice v nekem obdobju otežile življenje.

Resnicometer bo na voljo na vseh šestih regionalnih portalih ADRIA INFO ter na tematskih portalih, ki pokrivajo področje športa in mladih, saj si želimo, da bi dosegli čim širši krog bralcev. Posebno pozornost bomo tej tematiki namenili na mladinskem portalu Znanjeteka, kjer bomo mlade poučevali o posledicah širjenja lažnih novic, ter kako ravnati, ko začnejo lažne novice posegati v življenje mladostnikov," so sporočili iz ADRIA INFO.